Wat je kunt verwachten als je als Nederlandse arts in Spanje gaat werken.
Een ander land, een andere taal en cultuur: wat je kunt verwachten als je als Nederlandse arts in Spanje gaat werken.
We zijn overweldigd door de 200K views en de enorme hoeveelheid likes en reacties op de eerste teaser post over Zorgplein-Spanje. Één van de redenen om Zorgplein-Spanje op te starten is dat het voor veel mensen een voordeel is om met medische kwesties bij een Nederlandstalige zorgverlener terecht te kunnen. Graag vertel ik je ook over de andere kant van de tafel en neem ik je mee in mijn ervaring als Nederlandse arts in Spanje.
Ik werk nu 2,5 jaar als Orthopedisch Chirurg in Spanje en ben geraakt door de gastvrijheid van het Spaanse zorgsysteem. Met gebrekkig Spaans maar met een positieve, leergierige instelling ben ik met open armen ontvangen. Toen mijn Spaans verbeterde, mijn collega’szagen dat ik in Spanje wilde blijven, en ik Spaanse collega chirurgen ging helpen met nieuwe operatiemethoden, openden vele deuren zich voor mij. Ook begon ik mijn Spaanse collega’sbeter te begrijpen, niet alleen letterlijk, maar ook qua (werk) cultuur.
Waar moet je als Nederlandse arts rekening mee houden?
Hoewel jongere artsen (in opleiding) steeds vaker stage lopen in het buitenland, hebben veel collega’s hun opleiding alleen in Spanje genoten waardoor ze minder gewend zijn om Engels te spreken (terwijl ze het vaak prima kunnen). Belangrijk dus, dat je zelf zo snel mogelijk Spaans leert!
De hiërarchische verhoudingen zijn wat meer uitgesproken, zeker in de chirurgische wereld. De wil van ‘el jefe’ is altijd doorslaggevend, ze kennen geen ‘ja maar’-cultuur zoals in Nederland.
De Spaanse cultuur floreert ook op de werkvloer
Spanjaarden zijn vriendelijk, sociaal en hebben een eet-cultuur. Wát een vriendelijkheid heb ik ervaren, en hoe gaaf is het om tijdens het operatieprogramma gewoon anderhalf uur te pauzeren en met het hele operatieteam een grote pan paella te bestellen!
‘Mañana, mañana’, zoals wij Nederlanders vaak refereren naar het minder gehaaste werktempo heeft ook een positieve kant: we maken altijd als team het operatieprogramma af. Ik heb hier nog nooit een patiënt af laten vallen. Het teamgevoel dat soms in Nederland verdwijnt door de tijdsdruk, wordt hier met trots in ere gehouden.
Zowel de Nederlandse als Spaanse artsen goed zijn, en ze doen allemaal hun uiterste best om de patiënt te helpen. Soms gebeurt het dat behandelingen niet het verwachte resultaat hebben. Dat kan vele oorzaken hebben, en dat is gelijk in Spanje en in Nederland.
Zorgplein-Spanje is een centraal punt waar Nederlanders informatie kunnen vinden over de zorg in Spanje. Ook biedt het een overzicht van Nederlandstalige zorgverleners in Spanjezodat mensen die in hun eigen taal geholpen kunnen worden een passende zorgverlener kunnen vinden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!