Zorgverzekering via het CAK voor Nederlanders in Spanje
Zorgverzekering via het CAK voor Nederlanders in Spanje
Voor Nederlanders die in Spanje wonen en hun zorgverzekering via het CAK (Centraal Administratie Kantoor) hebben lopen, geldt een specifieke regeling. Dit betreft doorgaans de Verplichtingen Zorgverzekering (VZV) voor mensen die tijdelijk in het buitenland wonen, maar wel voor het Nederlandse zorgsysteem verzekerd blijven.
Ook gepensioneerden die in Spanje wonen en hun zorgverzekering via het CAK hebben lopen, vallen onder een regeling die de Nederlandse zorgverzekering voortzet, zelfs als ze permanent in Spanje verblijven. Dit geldt voor gepensioneerden die in Spanje wonen en hun AOW of een ander pensioen ontvangen, en die via het CAK hun zorgverzekering blijven behouden.
Als je tijdelijk in Spanje woont of gepensioneerd bent en vast in Spanje woont kun je in beide gevallen gebruik maken van de zorgverzekering via het CAK. Dit is een regeling voor Nederlanders die in het buitenland wonen en verzekerd blijven voor de Nederlandse zorg, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De zorg via het CAK heeft de volgende kenmerken:
- Verzekering via het CAK: Het CAK regelt de Nederlandse zorgverzekering voor mensen die in het buitenland wonen. Deze regeling zorgt ervoor dat je als Nederlander dezelfde zorg ontvangt als in Nederland, maar dan in Spanje. De dekking is hetzelfde als die van de basisverzekering in Nederland.
- Basisverzekering: De dekking die via het CAK wordt verstrekt, betreft meestal de basiszorg (vergelijkbaar met wat je in Nederland zou krijgen via de basiszorgverzekering). Dit betekent dat je recht hebt op spoedeisende zorg en noodzakelijke medische behandelingen. Ook kun je in aanmerking komen voor zorg bij een huisarts, ziekenhuisbehandelingen, en medicijnen die onder de basisverzekering vallen.
- Kosten: De premie voor de zorgverzekering via het CAK wordt bepaald door je inkomen. De premie is gebaseerd op je AOW of pensioen en wordt ingehouden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De premie die je betaalt is dus meestal lager dan bij een particuliere verzekering in Spanje, omdat het gebaseerd is op het inkomen dat je ontvangt uit Nederland.
- Rechten op zorg in Spanje: Als je via het CAK verzekerd bent, kun je zorg ontvangen via het Spaanse zorgsysteem (Seguridad Social), maar dan onder dezelfde voorwaarden als iemand die verzekerd is in Spanje zelf. Je ontvangt dan zorg op basis van de overeenkomst tussen Nederland en Spanje.
Wat betreft planbare zorg in Spanje:
Planbare zorg (zoals operaties of behandelingen die niet urgent zijn zoals een knieprothese) kan onder bepaalde voorwaarden ook worden vergoed. Dit is echter afhankelijk van de situatie en de specifieke zorg die je nodig hebt. In de meeste gevallen geldt het volgende:
- Toestemming voor planbare zorg: Als je planbare zorg in Spanje wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld een operatie of specialistisch onderzoek, moet je dit van tevoren aanvragen bij je zorgverzekeraar via het CAK. Zonder voorafgaande toestemming van de zorgverzekeraar kan de zorg in Spanje niet vergoed worden, tenzij het urgent is.
- Vergelijkbare zorg: De zorgverzekeraar via het CAK vergoedt meestal alleen planbare zorg in Spanje als deze zorg evenwaardig is aan wat je in Nederland zou ontvangen. Dit betekent dat de zorg in Spanje qua kwaliteit en prijs vergelijkbaar moet zijn met wat een Nederlandse zorgverlener zou bieden. Je zorgverzekeraar via het CAK zal de aanvraag beoordelen en beslissen of de zorg in Spanje vergoed wordt.
- Wachttijden in Nederland: Als je in Nederland lange wachttijden hebt voor een bepaalde behandeling (bijvoorbeeld voor een operatie) en je kunt aantonen dat de wachttijden onredelijk lang zijn, kan je zorgverzekeraar via het CAK soms akkoord gaan met het vergoeden van de zorg in Spanje. Dit is echter afhankelijk van de omstandigheden en de goedkeuring van de verzekeraar.
- Zorg via het Spaanse zorgsysteem (Seguridad Social): Je hebt recht op zorg via het Spaanse Seguridad Social (het openbare zorgsysteem), maar daarvoor moet je je eerst aanmelden bij de Spaanse Sociale Zekerheid. Dit is meestal niet nodig voor spoedeisende zorg, maar voor andere medische zorg moet je je in sommige gevallen registreren en een Spaanse gezondheidskaart (Tarjeta Sanitaria) verkrijgen.
Wat te doen als je geen toestemming krijgt voor zorg in Spanje?
Als je planbare zorg in Spanje wilt ontvangen en de zorgverzekeraar via het CAK je aanvraag voor vergoeding niet goedkeurt kun je overwegen om naar een privéverzekeraar in Spanje over te stappen. Sommige privézorgverzekeringen in Spanje bieden aanvullende dekking voor planbare zorg en kunnen helpen bij het verkrijgen van de zorg die je nodig hebt. Dit kan een optie zijn als je geen toestemming krijgt voor zorg via het CAK.
Waarom zou je niet alleen op de zorg via het CAK vertrouwen?
- Beperkingen bij planbare zorg: Zoals hierboven beschreven, geldt de zorg via het CAK vooral voor spoedeisende zorg en de basiszorg die je in Nederland zou ontvangen. Planbare zorg, zoals operaties of behandelingen die niet urgent zijn worden vaak niet automatisch vergoed, tenzij je vooraf toestemming krijgt.
- Mogelijke lange wachttijden in Nederland: Als de wachttijden in Nederland te lang zijn voor de behandeling die je nodig hebt, kan het mogelijk zijn om planbare zorg in Spanje te krijgen, maar dit moet je altijd goed afstemmen met je zorgverzekeraar via het CAK.
Conclusie
- Als je planbare zorg in Spanje wilt ontvangen, moet je toestemming aanvragen bij je zorgverzekeraar via het CAK.
- Als je geen toestemming krijgt of als de zorg via het CAK niet voldoet, kun je overwegen om een aanvullende zorgverzekering bij een Nederlandse verzekeraar af te sluiten die zorg in Spanje dekt.
- Het publieke zorgsysteem (Seguridad Social) in Spanje kan een goed alternatief zijn voor basiszorg, maar voor snellere toegang en meer keuze kan een privéverzekering of een aanvullende zorgverzekering nuttig zijn.
Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met het CAK en je zorgverzekeraar om precies te weten wat de voorwaarden zijn voor zorg in Spanje.
Lees hier meer over de Spaanse Privéverzekering en Seguridad Social
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!